fredag 19 november 2010

I himmelriket

I onsdags gick vi, med våra mått mätt, upp tidigt för att åka till Lugano och himmelriket, man skulle kunna tror att det är IKEA jag menar men icke, vi skulle åka till en chokladfabrik med ett chokladmuseum. När vi kom dit fick vi en kexpinne som doppades i den stora chokladfontänen som stod innanför dörren till chokladmuseumet. Det var nog den godaste chokladen jag någonsin ätit, den var tjock, lite trögflytande, ljummen och den fullständigt smälte i munnen. Jag skulle kunna stått där och ätit av den chokladen fortfarande. Museumet var väl inte mycket att hänga i julgranen men de hade lite julinspirerade gamla chokladformar som jag gärna hade haft hemma och bakat någon smaskig chokladkaka i.  

Kalle Anka, ett måste på julafton, och en jultomte. Men skulle de fungera som kakformar hemma hos mig så hade man fått haft många formar eftersom att de är så små att de inte ens hade räckt till en halv portion när jag serverar efterrätt...
Här ligger de fantastiska chokladkakorna i sina formar för att åka vidare in i maskineriet och så småningom komma färdigpaketerade till en affär nära mig.
Ser ut som vilken industri som helst. chokladen paketeras i små paket och rullar sen vidare på löpande band, men det luktar inte som i vilken fabrik som helst. När vi gick in genom dörrarna till fabriken slog den ljuvligaste chokladdoften mot oss, inte som på mejeriet där det luktar vassle och ost. Tänk om jag hade jobbat extra på en chokladfabrik istället för på ett mejeri, hade då med största säkerhet kunnat ställa mig i det långa ledet för en magsäcksoperation...

När vi hade varit i museumet och i fabriken gick vi in i det riktiga himmelriket, chokladshoppen, inte nog med att hyllorna var fyllda med alla sorters choklad. Där fanns även en vägg som speciellt fångade mitt intresse, en vägg med gratis smakprover av en massa olika sorters choklad direkt inifrån fabriken. Vi var själva i shoppen så det fanns ingen anledning att lämna plats till någon annan i detta himmelrike. Efter att ha smakat, analyserat, smakat igen och ännu än gång analyserat och smakat "några" gånger till drog Jimmy mig från min dröm och mitt himmelrike och tyckte att vi skulle kolla runt lite vad de hade i butiken. Det blev dock ett par tre, fyra, fem varv till förbi denna fantastiska vägg innan Jimmy tillslut släpade ut mig genom dörren. Schweizisk choklad är fantastiskt gott.

Återkommer snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar