Nu har jag precis satt mig i soffan efter en dag i casalingans (hemmafruns) tecken, vi har städat lägenheten och lagat mat. Det blev nämligen en spontan tre rätters middag idag eftersom att pågarna fick ledigt från träningarna idag tack vare att playoff platsen är säkrad. Det började med en ostfondue a la Schweiz, jag har inte varit speciellt förtjust i ostfondue innan men tyckte att det var helt ok förra gången vi lagade det och idag var det till och med riktigt gott. Vi hade i en liten skvätt citronsaft vilket balanserade upp den annars ganska kraftiga ostsmaken. Ett trevligt inslag med plockandet som det blir och det sociala kring måltiden som absolut kommer att tas med hem till Sverige. Jag fick ju en underbara fonduegryta av mamma och pappa när jag fyllde år förra året som absolut kommer användas när vi återvänder. Det kommer ni bli varse när ni kommer och besöker Garnisonen nästa gång. Dock kommer det också i fortsättningen serveras som en förrätt då jag tycker att det blir för mycket ost om man äter det som huvudrätt.
Till huvudrätt blev det en exklusiv, verkligen inte, pastagratäng, tog resterna som blev över från gårdagens spaghetti och köttfärssås, piffade upp såsen och gratinerade allt i ugnen med ost på toppen. Det är någon som jag har börjat laga sen vi kom ner här, ett väldigt bra sätt att göra om och ta till vara på rester. Att micra och äta spaghetti och köttfärssås idag också kändes sådär inspirerande och det är enkelt att lura sig själv till att tror att maten blir godare. Att göra om rester istället för att micra och servera samma mat två dagar på rad är något jag alltid försöker. Fixa någon pastasås av det överblivna köttet från en helstekt kyckling, kanske en spansk tortilla av kall kokt potatis, göra fyllda crepêps av pannkakorna eller enchiladas eller quesedillas av tortillasbröd som blivit över. Inte dumt alls.
Efterrätten bestod av hemmakokt vaniljsås, den köpta kan slänga sig i väggen. Jag fattar inte varför jag och många med mig har valt att köpa färdig vaniljvisp eller marsansås istället för att koka sin egen. Det är fantastiskt enkelt och obeskrivligt många gånger godare. Jag använder ett recept med 2 dl grädde, 1,5 dl mjölk, 4 ägggulor, en vaniljstång och 5 msk socker. Vill man lyxa till den ännu mer är det inte dumt att vispa lite grädde och röra i såsen när den kallnat. Den blir underbart god och tar inte speciellt lång tid att göra, sen får man inte glömma att gör man den själv vet man vad som finns i den. Garanterat tillsatsfri! (Har precis läst ut Mats-Eric Nilssons tre böcker om vår industriproducerade mat, LÄS DOM och begrunda. Helt sjukt hur de förstör maten som säljs i affären.) Till den underbara vaniljsåsen hade jag gjort farmors vinbärspaj. Den absolut bästa pajbottnen som existerar tack för det receptet farmor!
Eftersom att jag kokte vaniljsås och då bara använder äggulorna hade jag ju fyra vitor över som jag absolut var tvungen att använda. Det blev sega italienska maränger med chokladrippel. Passar alldeles utmärkt till glass eller en fin marängswiss. får se vilken dag det blir.
På återseende!
Ehm, recept på pajbotten please :)! Fasen vad du är trimmad i köket, kommer inte att hina med en tiondel av allt du gör när jag är student...
SvaraRadera175 g smält smör, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3 dl mjöl. Tyvärr brukar det inte bli så mycket kvar till själva pajen då degen är god att äta innan den kommit in i ugnen... Saker och ting låter svårare än vad det är. Lovar att du utan tvekan kan svänga ihop allt på menyn ;-)
SvaraRadera